A hiba a sport része
Szerencsére!
Ha nem lenne hiba, akkor nem lenne játék és nem lenne vetélkedés ott, ahol sportolók és csapatok mérik össze az erejüket. Semmi sem történhetne, hiszen csak akkor sikerülhetne az egyiknek, ha a másik hibázik.

Ez egy patthelyzet. Ha nincs hiba, akkor nincsen tétje a dolognak, minek így erőlködni, úgyis sikerül minden.

Mi fog így motiválni, hiszen nincs hová fejlődni, nincs mit jobbá tenni és kijavítani. Ha valami adott, örökké tart anélkül, hogy azért tenni kéne bármit is, akkor annak nincs értéke és így értelme sem. Mert nem hordozza magában a változás és a fejlődés lehetőségét.
Szerencsére egy állandó változásban vagyunk benne, ahol tudatosan változnunk kell, elébe menni a dolgoknak és fejlődnünk, hogy minél kevesebbet hibázzunk. Legyen ez a sportban vagy az életben egyaránt.
Hibázni
Sok sportoló retteg attól, hogy hibázzon mérkőzés vagy verseny alatt. Ez köti le a tudatát és blokkolja őt, azaz nem tud magas szinten a feladatára koncentrálni. Attól fél leginkább, hogy ha hibázik, akkor mit szól majd az edző, és mit szólnak a csapattársak, illetve a közönség vagy akár a TV nézők. A mérkőzést vagy a versenyt stresszként éli meg, és egy-egy hiba után kezd bénulttá válni, és csökken az önbizalma. A ‘nem hibázhatok’ gondolat beidegződik, a személyisége részévé válik, és sok esetben az is megfigyelhető, hogy ez akkor is blokkolja őt, ha egyedül gyakorol (vagy gyakorolna, de nem mer!).
A stressz következtében az idegrendszer és az izomzat kapcsolata nem megfelelő, a pszichés stressz leginkább az oka a koncentráció hiányának. Ennek következtében a reakcióidő lelassul, ezért az ütközések és a koordinálatlan mozgás esélye megnő. Ilyenkor a játékos fejben nem képes játékban lenni, és a sérülés esélye is megnő.
Ami a sportoló pszichéjének (idegrendszerének) jó, az a testének is jó és viszont. Ha a belső lelki állapota, a pszichéje nyugodt, akkor a teste is nyugodt lesz. Teste (és idegrendszere) lenyugszik, ha a pszichéje is nyugodt. Ekkor nincs idegfeszültség (mert felkészült), és a játékra koncentrál. Ezért is tartom fontosnak a mentális felkészítést.

További cikkek

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mostanában többször előfordult, hogy a legmagasabb szinten játszó labdarúgók szabadrúgáskor a sorfalban állva elfordultak vagy összehúzták magukat,...

bővebben

KAPCSOLAT

ÍRJON NEKEM

Az alábbi űrlap segítségével üzenetet küldhet számomra. Szívesen vesszem észrevételeit, kérdéseit, ajánlatkérését szolgáltatásommal, kapcsolatban, vagy használja egyéb elérhetőségeim

Telefonszám

+36 30 186 9798

Share This