A sport igazságos, mert azt jutalmazza, aki időt és energiát áldozva felkészül!
“-A mentális felkészülésre jobban oda kell figyelniük a torna során?
– Sokkal jobban. Viszont abba a hibába sem szabad esni, hogy mindent ebből az irányból közelítünk meg. A kézilabdára, a szakmára kell összpontosítanunk, miközben persze azt is tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi helyzetben mindenre ügyelnünk kell, hiszen speciálisak a mostani körülmények. Nyilván nagyobb figyelmet kell fordítanunk a mentális készülésre is, mert nem lehet kérdés, hogy egy világverseny alatt, a két hét során jelentkezik holtpont. Pláne, ha korlátoznak a mozgásodban, akkor ezek a hullámvölgyek sokkal előbb jönnek” – válaszolt a kapitány.

A kérdésből és a válaszból is kitűnik, hogy nem tudják a felek azt, hogy mit jelent a mentális felkészítés.

Teljesen hamis erről az elképzelés. A mentális fejlesztés és felkészítés egy időigényes, hosszú távú folyamat. Ahogyan ez igaz más területek fejlesztésére is a sportolók esetében.
Egy tornára, vagy versenyre már eleve úgy kell, hogy érkezzen a versenyző vagy a csapat, hogy mentálisan felkészült. Nem pedig a torna során próbálnak improvizálni és problémát megoldani, azaz tüzet oltani. Korábban elvégezték a szakemberek azt a fejlesztő munkát, amelynek eredményeképpen a sportoló felkészült. Egy tornán is szükség van mentális támogatásra és kontrollra, de az csak akkor működik, ha megvannak az alapok, azaz van mire építeni. A fejlesztést pedig már lehetőleg utánpótlás korban elkezdték. A versenyen vagy a mérkőzésen látszik az, hogy mennyire készült fel a sportoló. Ha egy sportoló vagy csapat nem készült fel, akkor pedig a hullámvölgyek sűrűsödnek és egyre csak mélyülnek.

További cikkek

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mostanában többször előfordult, hogy a legmagasabb szinten játszó labdarúgók szabadrúgáskor a sorfalban állva elfordultak vagy összehúzták magukat,...

bővebben

KAPCSOLAT

ÍRJON NEKEM

Az alábbi űrlap segítségével üzenetet küldhet számomra. Szívesen vesszem észrevételeit, kérdéseit, ajánlatkérését szolgáltatásommal, kapcsolatban, vagy használja egyéb elérhetőségeim

Telefonszám

+36 30 186 9798

Share This