Ezt keresem az autóversenyző tehetségekben

Michelisz Norbert WTCR világbajnok olyan tehetségeket keres, akiket versenyzési lehetőséghez juttat majd, ezzel segítve őket abban, hogy eredményes sportolókká váljanak. A kiválasztásnak komoly és objektív (!) kritériumai vannak. Olyan tulajdonságok, amelyek behatárolják az ideális jelöltek körét. Nagyon fontos dolgokat említ, amelyek minden utánpótláskorú sportoló esetében igazak.

Rendületlenül hiszem, hogy mindenki fejleszthető a saját maga szintjén. Ez csakis hit és hozzáállás kérdése. Mind a sportoló, mind pedig az őket segítők részéről.

A felmérés részeként olyan gyakorlatokat végeznek a jelöltek, amelyek például a koncentrációt, a kizökkenés utáni visszatérés gyorsaságát mérik (az autóversenyzéshez és a profi sporthoz fontos készségeket). Ezek mentális képességek, amelyek megfelelő gyakorlással magas szintre fejleszthetőek.

Norbert elmondja véleményét a tehetséggel kapcsolatban is. „Aki tehetséges, de nem fejleszti gőzerővel a képességeit, az végül kisebb eséllyel lesz sikeres, mint a kevésbé rátermett, de rengeteget dolgozó ellenfele. A bajnokokat általában csak részben a velük született tehetség, nagyobb arányban már a szorgalom emeli a mezőny fölé.” Ezt én is így látom. Az általa említett mentalitás, azaz a céltudatosság és motiváció is mentális képesség, ami a legtöbb sportolónál fejlesztésre szorul.

A hivatkozott cikkben hangsúlyozza azt, hogy ez nem azt jelenti, hogy tehetség nélkül, pusztán szorgalommal lehet érvényesülni (mind a kettő kell a sikerhez), viszont a sok tehetség között a befektetett munka jelenti a különbséget. Ezért fontos, hogy egy versenyző mielőbb tisztába kerüljön az erősségeivel és gyengeségeivel, hogy aztán tudatosan elkezdhessen dolgozni rajtuk.” Ez utóbbi önismeret kérdése és az, hogy a sportolónak (versenyzőnek) milyen segítői vannak. A megfelelő szakemberek, a hozzáértő csapat visszajelzései, véleménye és iránymutatása nélkül a tehetség nem fog tudni kibontakozni és feljutni a csúcsra. Ezért is lenne különösen fontos egy mentális szakember munkája és támogatása a sportoló karrierje során, lehetőleg már gyermekkorban.

Végezetül „Kitartónak kell lenni”, amit megemlít, mint az egyik legfontosabb tényező. Hit és önbizalom meglétének kérdése mindez. Magas önismerettel rendelkező, stabil és erős személyiség megléte és fejlesztése önismereti és mentális gyakorlatokkal. Enélkül nem létezik siker a versenysportban.

Hivatkozott cikk: https://index.hu/sport/michelisz/2020/06/05/michelisz_norbert_m1ra_esport-bajnoksag_a_jovo_tehetsege/?fbclid=IwAR3aGf1MzMsMYrf3su1951iME9AoLdry5pPhjnuzYA4cUZdFopOh-XJfXMU

foto: Facebook

További cikkek

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mostanában többször előfordult, hogy a legmagasabb szinten játszó labdarúgók szabadrúgáskor a sorfalban állva elfordultak vagy összehúzták magukat,...

bővebben

KAPCSOLAT

ÍRJON NEKEM

Az alábbi űrlap segítségével üzenetet küldhet számomra. Szívesen vesszem észrevételeit, kérdéseit, ajánlatkérését szolgáltatásommal, kapcsolatban, vagy használja egyéb elérhetőségeim

Telefonszám

+36 30 186 9798

Share This