Fejlődhetsz, de csak nálunk! Azaz, csak a mi csapunkból ihatsz!

Sok utánpótláskorú gyermek jár különedzésekre a klubja mellett. Sok ilyen különedzésről az edzője és a klubja nem is tud, hiszen ha ezt megtudnák, akkor az a gyermekre nézve hátrányos megkülönböztetéssel (esetleg kirúgással) járna.

A szülők és a sportolók éppen ezért, erről nem beszélnek senkinek. Ez leginkább abban az esetben jellemző, amikor a különedzés az edzője munkájával „ütközik” (úgy gondolják).

Egy tapasztalt (pl. korábbi válogatott) különedző az adott sportban, vagy egy erőnléti edző, tipikusan ilyenek lehetnek. De ha nem egy, a klub által kijelölt pl. sportorvos vagy rehabilitációs szakember kezeli őt sérülés esetén (aki lehet egy országos hírű szakember is akár), akkor is probléma lehet ebből.
Mindez független attól, hogy a sportoló fejlődése szempontjából ez hasznos-e vagy sem. A klubja és az edzője csak azt látják, hogy a sportoló szépen fejlődik, és mivel a külön munkáról (fejlesztésről) nem tudnak, ezért a saját munkájukat látják visszaigazolódni.
Több oka lehet annak, amikor a sportoló máshoz is jár edzeni és gyakorolni, azaz különedzésekre.
– A jelenlegi klubjában nem kapja meg a megfelelő képzést, azaz neki vagy a szülőnek komoly hiányérzete van.
– A tökéletességre törekvés, egy téves elképzelés hajkurászása, azaz túlzásokba esik a gyermek vagy a szülő.
– Szeretné utólérni magát egy átlagos képességű sportoló, vagy akár továbbfejlődni, mert komoly szándékai vannak a sportjában.
Ahelyett, hogy a sportoló gyermek érdekében minden érintett összefogna és segítené őt, a klub vagy az edzője a másutt tartott különedzéseket hallva, a legtöbb esetben merev és elutasító (sokszor fenyegető). Megy a mások és önmaguk becsapása aztán. A nemtudás és a hatalom féltése, a féltékenység és a kapzsiság sokszor legyőzi a valós célt, azaz fejlődjön a gyermek, fejlődjön a sportoló mindenáron!

További cikkek

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mostanában többször előfordult, hogy a legmagasabb szinten játszó labdarúgók szabadrúgáskor a sorfalban állva elfordultak vagy összehúzták magukat,...

bővebben

KAPCSOLAT

ÍRJON NEKEM

Az alábbi űrlap segítségével üzenetet küldhet számomra. Szívesen vesszem észrevételeit, kérdéseit, ajánlatkérését szolgáltatásommal, kapcsolatban, vagy használja egyéb elérhetőségeim

Telefonszám

+36 30 186 9798

Share This