Fejlődhetsz, de csak nálunk! Azaz, csak a mi csapunkból ihatsz!

Sok utánpótláskorú gyermek jár különedzésekre a klubja mellett. Sok ilyen különedzésről az edzője és a klubja nem is tud, hiszen ha ezt megtudnák, akkor az a gyermekre nézve hátrányos megkülönböztetéssel (esetleg kirúgással) járna.

A szülők és a sportolók éppen ezért, erről nem beszélnek senkinek. Ez leginkább abban az esetben jellemző, amikor a különedzés az edzője munkájával „ütközik” (úgy gondolják).

Egy tapasztalt (pl. korábbi válogatott) különedző az adott sportban, vagy egy erőnléti edző, tipikusan ilyenek lehetnek. De ha nem egy, a klub által kijelölt pl. sportorvos vagy rehabilitációs szakember kezeli őt sérülés esetén (aki lehet egy országos hírű szakember is akár), akkor is probléma lehet ebből.
Mindez független attól, hogy a sportoló fejlődése szempontjából ez hasznos-e vagy sem. A klubja és az edzője csak azt látják, hogy a sportoló szépen fejlődik, és mivel a külön munkáról (fejlesztésről) nem tudnak, ezért a saját munkájukat látják visszaigazolódni.
Több oka lehet annak, amikor a sportoló máshoz is jár edzeni és gyakorolni, azaz különedzésekre.
– A jelenlegi klubjában nem kapja meg a megfelelő képzést, azaz neki vagy a szülőnek komoly hiányérzete van.
– A tökéletességre törekvés, egy téves elképzelés hajkurászása, azaz túlzásokba esik a gyermek vagy a szülő.
– Szeretné utólérni magát egy átlagos képességű sportoló, vagy akár továbbfejlődni, mert komoly szándékai vannak a sportjában.
Ahelyett, hogy a sportoló gyermek érdekében minden érintett összefogna és segítené őt, a klub vagy az edzője a másutt tartott különedzéseket hallva, a legtöbb esetben merev és elutasító (sokszor fenyegető). Megy a mások és önmaguk becsapása aztán. A nemtudás és a hatalom féltése, a féltékenység és a kapzsiság sokszor legyőzi a valós célt, azaz fejlődjön a gyermek, fejlődjön a sportoló mindenáron!

További cikkek

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mostanában többször előfordult, hogy a legmagasabb szinten játszó labdarúgók szabadrúgáskor a sorfalban állva elfordultak vagy összehúzták magukat,...

bővebben
A hiba a sport része

A hiba a sport része

Szerencsére! Ha nem lenne hiba, akkor nem lenne játék és nem lenne vetélkedés ott, ahol sportolók és csapatok mérik össze az erejüket. Semmi sem...

bővebben

KAPCSOLAT

ÍRJON NEKEM

Az alábbi űrlap segítségével üzenetet küldhet számomra. Szívesen vesszem észrevételeit, kérdéseit, ajánlatkérését szolgáltatásommal, kapcsolatban, vagy használja egyéb elérhetőségeim

Telefonszám

+36 30 186 9798

Share This