Mozdulatlanul, mint a kőszobor
Mostanában többször előfordult, hogy a legmagasabb szinten játszó labdarúgók szabadrúgáskor a sorfalban állva elfordultak vagy összehúzták magukat, amikor közelített feléjük a labda. Ahelyett, hogy ekkor blokkolnának, a labda elmegy mellettük, és így a hibájukból gólt ér el az ellenfél.

Megbocsáthatatlan hiba, erre nincs semmilyen mentség. Ha valakit odaállítasz, nem fordulhat el, nem félhet a labdától, mert mindenkit összezavar. Ha elfordul, egyszerűen nem oda való, de erről tudnia kell a kapusnak, és akkor nem állítja oda. – értékelt az edző.

Igen, ezek a játékosok félnek, féltik a testüket. Egy kb. fél kg-os és 100 km/óra-val feléjük száguldó labdától. Hogy lehet ez ezen a szinten? Miért nem képesek fegyelmezetten ott állni mozdulatlanul? Ezt nem a személyisége dönti el, hanem egy ösztönös mozdulat, egy idegrendszeri döntés. Egy ösztönös félelem, az agya (idegrendszer) félti a testét, azaz egy ösztönös védekezési reakció a részéről. Ő nem egy blokk játékos, hanem egy támadást építő, befejező és cselező játékos. Ő nem az, aki tör és zúz, és olyan aki rombol. Tőle ez idegen. Ösztönösen félti magát. Vannak más sportok, ahol a kemény testjáték és blokkolás sportági sajátosság, alapfilozófia és a test (és az idegrendszer) erre áll rá, és ezt megszokta. De itt nem. Aki fél a nagy sebességű labdától és nem bírja a fájdalmat, az nem fog blokkolni. Blokkolni az fog, aki bírja és még szereti is a fájdalmat. Ha egy ilyen szintű játékos ebben a helyzetben elfordul és összehúzza magát, viszont mégis blokkol, akkor is foglalkozik vajon vele a szakma? Ez most fordult elő vele először? Úgy gondolom, hogy ez az edző felelőssége és hibája, hogy ez egyáltalán előfordulhatott, és nem pedig a játékosé. Egy ilyen játékost nem állítunk a sorfalba. Az edzőnek (és a szakmai stábnak) látnia és tudnia kell, mit tud a játékos testileg és lelkileg egyaránt, és aszerint dönteni, hogy mire képes az adott pillanatban.

További cikkek

A hiba a sport része

A hiba a sport része

Szerencsére! Ha nem lenne hiba, akkor nem lenne játék és nem lenne vetélkedés ott, ahol sportolók és csapatok mérik össze az erejüket. Semmi sem...

bővebben

KAPCSOLAT

ÍRJON NEKEM

Az alábbi űrlap segítségével üzenetet küldhet számomra. Szívesen vesszem észrevételeit, kérdéseit, ajánlatkérését szolgáltatásommal, kapcsolatban, vagy használja egyéb elérhetőségeim

Telefonszám

+36 30 186 9798
Share This