„Nem úgy sikerült, ahogy elterveztem”

Sok sportoló esetében megfigyelhető, hogy az edzéseiket, a versenyeiket és a mérkőzéseiket előzetes elképzelésekkel, várakozásokkal és elvárásokkal kezdik.

Ezek rendszerint olyan elképzelések és gondolatok, amelyek eredményhez, az ő elvárt teljesítményéhez, a sikeres végrehajtásokhoz kapcsolódik.

Ha minden eszerint alakul, akkor elégedett lesz, és jó hangulatban, magabiztosan edz és versenyez.
De mi van akkor, ha nem? Ha az első dobások vagy lövések nem jönnek be. Ha az első passzok vagy ütések nem jönnek be. Ha 10-ből azt tervezi előzetesen, hogy minimum 5-öt megcsinál és az első 2-t elrontja…
Ezek a gondolatok elvonják a sportoló figyelmét önmagáról és az éppen aktuális feladatról vagy feladatáról. Nem lesz képes magas szinten koncentrálni hosszú ideig és függetlenítenie magát attól, hogy sikerült-e vagy sem az adott dolgot végrehajtani.
Csak akkor képes magas szinten koncentrálni, ha nem csinál érzelmi kérdést abból, hogy számára mi hogyan sikerült. Az edzés, a mérkőzés és a verseny ne arról szóljon, hogy az miként alakul az elvárásaihoz képest, és a sportoló miként vélekedik önmagáról (Hiszen állandóan viszonyít, és ez vonja el a figyelmét)!
Hanem arról szóljon, hogy tud-e önmagára és a feladatra koncentrálni, azaz: Tenni a dolgát és menni tovább minden körülmény között. Ezt jelenti a mentális felkészítés és mentálisan (fejben) felkészültnek lenni.

További cikkek

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mostanában többször előfordult, hogy a legmagasabb szinten játszó labdarúgók szabadrúgáskor a sorfalban állva elfordultak vagy összehúzták magukat,...

bővebben

KAPCSOLAT

ÍRJON NEKEM

Az alábbi űrlap segítségével üzenetet küldhet számomra. Szívesen vesszem észrevételeit, kérdéseit, ajánlatkérését szolgáltatásommal, kapcsolatban, vagy használja egyéb elérhetőségeim

Telefonszám

+36 30 186 9798

Share This