Pszichés nyomás az edzőn, aki aztán kiakad

Azok az edzők, akik a legmagasabb szinten (pl. TOP ligák meghatározó csapatai labdarúgásban, NBA, NHL, NFL) vezetnek csapatokat, pályafutásuk során már sokszor voltak magas pszichés terhelésnek és nyomásnak kitéve. Sok mindenen mentek már keresztül és tapasztaltak, mire elérték, hogy a játékosaik azt tegyék, amit ők megkövetelnek tőlük. Ezek az edzők sokkal nagyobb terhelést bírnak pszichésen, mint egy átlagember. Rendkívül sikerorientáltak és maximalisták (csak 100%-ban gondolkodnak), őket a siker élteti.

A sikertelenséget nagyon nehezen vagy egyáltalán nem viselik el.

zámukra a sikertelenség az igazi nyomás, és ennek hosszabb ideig tartó fennállása esetén idővel kiakadnak. Ennek a folyamatos külső nyomásnak (sajtó, szurkolók, klubvezetés) a hatására aztán belső konfliktusba kerülnek, és szétcsúsznak. Elbizonytalanodnak és elvesztik a stabilitásukat. Csalódottságuk és dühük sok formát ölthet ezután.
Amikor a csapatuk nehéz helyzetbe kerül (pl. sorozatos eredménytelenség, kudarcok, játékos sérülések) a csapaton belüli viták és a veszekedések jellemzően felerősödnek. Mind a játékosok, mind pedig a csapat és az edző között nő a feszültség. Nehéz helyzetben, bajban derül ki, hogy mennyire erős és összetartó, egymást segítő csapatot építettek fel. A játékosok és a csapat nem minden esetben állnak ki egy ilyen helyzetben az edző mellett. Ha az edző korábban széthajtotta a csapatát, és testileg, lelkileg kizsigerelte őket, akkor nyíltan vagy burkoltan, de jellemzően ellene fordulnak. A sikerekre épülő egység megbomlik.
Az edző és a játékosok kapcsolata egy ilyen nehéz helyzetben kritikus. A helyzetet kezelnie kell az edzőnek, még mielőtt megbomlik a csapategység és megromlik a kettejük (csapat és edző) viszonya, és elveszítik egymás bizalmát. A dolgokat le kell tisztázni, és a helyzetet (sikertelenség) kezelni kell. Miért tart ott a csapat ahol tart, mi a céljuk egy ilyen helyzetben rövid és hosszú távon, és kinek mi a feladata ebben a helyzetben?! Persze sok esetben az edző ehelyett a helyzetet úgy kezeli, hogy a hatalmához nyúl és erőt alkalmaz.
A legnehezebb helyzetekben van szükség a legnagyobb bizalomra és támogatásra. Az edző és a játékosok testi és lelki támogatására. Kettejük, azaz egymás támogatására és az ő támogatásukra a klubvezetés részéről.

További cikkek

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mostanában többször előfordult, hogy a legmagasabb szinten játszó labdarúgók szabadrúgáskor a sorfalban állva elfordultak vagy összehúzták magukat,...

bővebben

KAPCSOLAT

ÍRJON NEKEM

Az alábbi űrlap segítségével üzenetet küldhet számomra. Szívesen vesszem észrevételeit, kérdéseit, ajánlatkérését szolgáltatásommal, kapcsolatban, vagy használja egyéb elérhetőségeim

Telefonszám

+36 30 186 9798

Share This