Stressz, váratlan helyzet és annak kezelése, Második rész.

A sportolókat ért stressz leginkább a magánéletből jön. Családi és munkahelyi feszültség és problémák, amiket nem sikerül kezelnie. Törekedni kell, hogy hosszútávon kiegyensúlyozott és teljes magánéletet tudjon élni a sportoló.

Rendületlenül hiszem, hogy mindenki fejleszthető a saját maga szintjén. Ez csakis hit és hozzáállás kérdése. Mind a sportoló, mind pedig az őket segítők részéről.

Rendezett, stabil háttér és számára tehermentes magánélet, amely ézelmi stabilitást ad neki, így csak a sportra tud koncentrálni a legkisebb feszültségtől is mentesen.

 Ugyanakkor fontos szimulálnia bizonyos jövőbeni eseményeket és így készítenie fel magát váratlan helyzetekre. Mit tud egy sportoló, az egyén szimulálni? Véleményem szerint a következő három területet. Ezek szimulációja és tudatos gyakorlása nagyon lényeges.

 Test-tudatot,

  • a belső korlátai túllépését,
  • és múltbéli élmények (siker és kudarc) feldolgozását.

 Ez utóbbi esetében fontos, hogy ne legyenek benne blokkok vagy hajlam (!) a blokkolásra. Mindezeket egyénre szabott mentális gyakorlatokkal érjük el.

További cikkek

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mostanában többször előfordult, hogy a legmagasabb szinten játszó labdarúgók szabadrúgáskor a sorfalban állva elfordultak vagy összehúzták magukat,...

bővebben

KAPCSOLAT

ÍRJON NEKEM

Az alábbi űrlap segítségével üzenetet küldhet számomra. Szívesen vesszem észrevételeit, kérdéseit, ajánlatkérését szolgáltatásommal, kapcsolatban, vagy használja egyéb elérhetőségeim

Telefonszám

+36 30 186 9798

Share This