Stressz, váratlan helyzet és annak kezelése, Második rész.

A sportolókat ért stressz leginkább a magánéletből jön. Családi és munkahelyi feszültség és problémák, amiket nem sikerül kezelnie. Törekedni kell, hogy hosszútávon kiegyensúlyozott és teljes magánéletet tudjon élni a sportoló.

Rendületlenül hiszem, hogy mindenki fejleszthető a saját maga szintjén. Ez csakis hit és hozzáállás kérdése. Mind a sportoló, mind pedig az őket segítők részéről.

Rendezett, stabil háttér és számára tehermentes magánélet, amely ézelmi stabilitást ad neki, így csak a sportra tud koncentrálni a legkisebb feszültségtől is mentesen.

 Ugyanakkor fontos szimulálnia bizonyos jövőbeni eseményeket és így készítenie fel magát váratlan helyzetekre. Mit tud egy sportoló, az egyén szimulálni? Véleményem szerint a következő három területet. Ezek szimulációja és tudatos gyakorlása nagyon lényeges.

 Test-tudatot,

  • a belső korlátai túllépését,
  • és múltbéli élmények (siker és kudarc) feldolgozását.

 Ez utóbbi esetében fontos, hogy ne legyenek benne blokkok vagy hajlam (!) a blokkolásra. Mindezeket egyénre szabott mentális gyakorlatokkal érjük el.

További cikkek

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mostanában többször előfordult, hogy a legmagasabb szinten játszó labdarúgók szabadrúgáskor a sorfalban állva elfordultak vagy összehúzták magukat,...

bővebben
A hiba a sport része

A hiba a sport része

Szerencsére! Ha nem lenne hiba, akkor nem lenne játék és nem lenne vetélkedés ott, ahol sportolók és csapatok mérik össze az erejüket. Semmi sem...

bővebben

KAPCSOLAT

ÍRJON NEKEM

Az alábbi űrlap segítségével üzenetet küldhet számomra. Szívesen vesszem észrevételeit, kérdéseit, ajánlatkérését szolgáltatásommal, kapcsolatban, vagy használja egyéb elérhetőségeim

Telefonszám

+36 30 186 9798

Share This