Szomorúság vagy szenvedés?

Az a sportoló gyermek, aki komolyan veszi a sportját, az edzéseket és a mérkőzéseket (versenyeket), igenis szomorú abban az esetben, ha veszít, vagy veszít a csapata.

Számára ez egy vetélkedés, ahol nem jó dolog alulmaradni, látni az ellenfelet örülni.

A világ, a társadalom és a közvetlen környezete is jellemzően eredmény- és sikercentrikus, nem pedig öröm- és boldogságcentrikus. „Győztetek? Dobtál, ütöttél, rúgtál gólt?” – a leggyakrabban feltett kérdés a gyermek felé a végén.
A személyiségétől függ, hogy mennyi ideig tart neki az, hogy ezen túl tegye magát, valamint az, hogy miként éli meg és miként dolgozza fel az élményeit (mi a siker és a kudarc, illetve az öröm és a bánat). A másik fontos összetevője pedig a versenyzésnek (a mérkőzésnek) a stressz, azaz a pszichés nyomás kezelése.
Ha a gyermeket bizonyos dolgok érzelmileg blokkolják, akkor nem lesz képes kihozni magából a maximumot, önbizalomhiányos és dekoncentrált lesz az edzésen, a mérkőzésen és a versenyen.
Attól fél, hogy nehogy hibázzon. Fél, mert ha hibázik, akkor mit szólnak a csapattársak (csapaton belüli hierarchia, státusz), és mit szól a szülő, valamint az edzője. Lehet, hogy az edzője maximálisan támogató, de ott van a másik két fontos ok (tényező). Előfordul – és legtöbbször ez történik -, hogy az edző ezekről az okokról nem is tud, de a gyermek teljesítményére, játékára negatív hatással vannak mindezek. Az okok feltárása a legtöbb esetben egy időigényes közös munka eredménye.
A sportoló részéről történő bizalom felépítése a legelső ebben, és nagyon sok megfigyelés és aztán közös önismereti munka eredménye ezeket feltárni és kijavítani. A gyermek erről rendszerint nem beszél, mert szégyelli vagy nincs is tudatában ezeknek, hiszen nincs még kellő önismerete (és önfelvállalása) sem.

További cikkek

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mostanában többször előfordult, hogy a legmagasabb szinten játszó labdarúgók szabadrúgáskor a sorfalban állva elfordultak vagy összehúzták magukat,...

bővebben

KAPCSOLAT

ÍRJON NEKEM

Az alábbi űrlap segítségével üzenetet küldhet számomra. Szívesen vesszem észrevételeit, kérdéseit, ajánlatkérését szolgáltatásommal, kapcsolatban, vagy használja egyéb elérhetőségeim

Telefonszám

+36 30 186 9798

Share This