Szomorúság vagy szenvedés?

Az a sportoló gyermek, aki komolyan veszi a sportját, az edzéseket és a mérkőzéseket (versenyeket), igenis szomorú abban az esetben, ha veszít, vagy veszít a csapata.

Számára ez egy vetélkedés, ahol nem jó dolog alulmaradni, látni az ellenfelet örülni.

A világ, a társadalom és a közvetlen környezete is jellemzően eredmény- és sikercentrikus, nem pedig öröm- és boldogságcentrikus. „Győztetek? Dobtál, ütöttél, rúgtál gólt?” – a leggyakrabban feltett kérdés a gyermek felé a végén.
A személyiségétől függ, hogy mennyi ideig tart neki az, hogy ezen túl tegye magát, valamint az, hogy miként éli meg és miként dolgozza fel az élményeit (mi a siker és a kudarc, illetve az öröm és a bánat). A másik fontos összetevője pedig a versenyzésnek (a mérkőzésnek) a stressz, azaz a pszichés nyomás kezelése.
Ha a gyermeket bizonyos dolgok érzelmileg blokkolják, akkor nem lesz képes kihozni magából a maximumot, önbizalomhiányos és dekoncentrált lesz az edzésen, a mérkőzésen és a versenyen.
Attól fél, hogy nehogy hibázzon. Fél, mert ha hibázik, akkor mit szólnak a csapattársak (csapaton belüli hierarchia, státusz), és mit szól a szülő, valamint az edzője. Lehet, hogy az edzője maximálisan támogató, de ott van a másik két fontos ok (tényező). Előfordul – és legtöbbször ez történik -, hogy az edző ezekről az okokról nem is tud, de a gyermek teljesítményére, játékára negatív hatással vannak mindezek. Az okok feltárása a legtöbb esetben egy időigényes közös munka eredménye.
A sportoló részéről történő bizalom felépítése a legelső ebben, és nagyon sok megfigyelés és aztán közös önismereti munka eredménye ezeket feltárni és kijavítani. A gyermek erről rendszerint nem beszél, mert szégyelli vagy nincs is tudatában ezeknek, hiszen nincs még kellő önismerete (és önfelvállalása) sem.

További cikkek

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mostanában többször előfordult, hogy a legmagasabb szinten játszó labdarúgók szabadrúgáskor a sorfalban állva elfordultak vagy összehúzták magukat,...

bővebben
A hiba a sport része

A hiba a sport része

Szerencsére! Ha nem lenne hiba, akkor nem lenne játék és nem lenne vetélkedés ott, ahol sportolók és csapatok mérik össze az erejüket. Semmi sem...

bővebben

KAPCSOLAT

ÍRJON NEKEM

Az alábbi űrlap segítségével üzenetet küldhet számomra. Szívesen vesszem észrevételeit, kérdéseit, ajánlatkérését szolgáltatásommal, kapcsolatban, vagy használja egyéb elérhetőségeim

Telefonszám

+36 30 186 9798

Share This