Teljesítmény vagy eredménykényszer, pszichikai nyomás és a sportolót érő stressz. Ezek kezelése hogyan lehetséges?

Legyen egyéni vagy csapatsport világosan látni kell és meg kell tudni fogalmazni, hogy mi az elvárás a sportolókkal (csapattal) és az edzőkkel szemben a verseny vagy a mérkőzés alatt!? Véleményem szerint fontos, hogy tudni kell nem csak mérhető célokat megfogalmazni! Nem csakis a győzelemben gondolkodni mindenáron. Lehet, hogy győzni fog a sportoló (a csapat), de nem lesz fejlődés, mert nem arra figyelt(tek), hogy képességei(k) maximumát nyújtsa(nyújtsák).

Rendületlenül hiszem, hogy mindenki fejleszthető a saját maga szintjén. Ez csakis hit és hozzáállás kérdése. Mind a sportoló, mind pedig az őket segítők részéről.

Másrészt a győzelmi kényszerrel könnyen nyomás alá helyezzük a sportolót (vagy a csapatot), aki elveszíti a fókuszt önmagáról és megbénítja őt a stressz. Nem arra figyel majd, hogy mit tegyen és hogyan hozza ki magából a maximumot az adott helyzetben.

Tudni kell azt is, hogy miben fejlődhet a sportoló vagy a csapat és eszerint állítani fel a célokat. Ezek nagy része nem mérhető cél vagy elvárás. Ilyen lehet például a fegyelem és a taktika betartása minden körülmény között, vagy a folyamatos koncentráció, vagy akár nyomás alatt a nyugalom megőrzése minden esetben. A képességeket, a képességek fejlesztését össze kell tudni hangolni a stresszkezeléssel.

 Ha reális esély van a győzelemre (vagy pontos helyezésre), akkor pontosan meg kell tudni fogalmazni, hogy mit kell ahhoz tenni, hogy győzzőn a sportoló vagy a csapat. Részletesen lebontva mit hogyan kell működtetni ehhez, csak ezekre figyelni és ezt végrehajtani. Ha nincs reális esélye a győzelemnek vagy nem a győzelem elérése a cél, akkor pedig mi az elvárás, mi a cél? Mérhető és nem csak mérhető elvárások (célok) megfogalmazása, ahogy korábban írtam.

További cikkek

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mozdulatlanul, mint a kőszobor

Mostanában többször előfordult, hogy a legmagasabb szinten játszó labdarúgók szabadrúgáskor a sorfalban állva elfordultak vagy összehúzták magukat,...

bővebben
A hiba a sport része

A hiba a sport része

Szerencsére! Ha nem lenne hiba, akkor nem lenne játék és nem lenne vetélkedés ott, ahol sportolók és csapatok mérik össze az erejüket. Semmi sem...

bővebben

KAPCSOLAT

ÍRJON NEKEM

Az alábbi űrlap segítségével üzenetet küldhet számomra. Szívesen vesszem észrevételeit, kérdéseit, ajánlatkérését szolgáltatásommal, kapcsolatban, vagy használja egyéb elérhetőségeim

Telefonszám

+36 30 186 9798

Share This